Informace o Izraeli pro každého

I Love Israel

26. 11. 2009 12:01
Rubrika: Náboženství | Štítky: cestování

I Love Israel

Izrael je země čtyř moří (Středozemní, Galilejské, Mrtvé, Rudé moře), čtyř náboženství (Židé, Křesťané, Muslimové a Drůzové), čtyř svatých měst (Jeruzalém, Betlém, Hebron a Tiberias) a čtyř jazyků (Hebrejština, Arabština, Angličtina a Ruština).

Shalom

je nejrozšířenější univerzální pozdrav v Izraeli při setkání i loučení. Slovo Shalom znamená pokoj ve smyslu míru, rodinné harmonie a přátelství. Pozdrav Shalom je oficiální i familiární, zdraví se jím lidé, kteří mají k sobě povrchní vztah i dobří přátelé, dospělí i děti. Kdybychom chtěli pozdravit ve stejném významu v češtině, asi bychom řekli:“Přeju Ti pohodu“.

Země kontrastů:

Izrael je jedna z nejstarších kultur (počátky slovesnosti sahají do 4. tisíciletí před n.l.), současně je to nejmladší stát (nově vznikl v roce 1947). Izrael Starým i Novým zákonem ovlivnil celou západní kulturu, současně má nejvíc nepřátel po celém světě (antisemitismus). V Izraeli jsou úrodná údolí i vyprahlá poušť. Izraelité jsou patrioti a přitom často cestují do zemí celého světa, kde mají mnohdy své příbuzné ještě z období diaspory.

V Izraeli se setkáváme

-          s historií od počátku slovesnosti
-          s různými kulturami žijícími vedle sebe
-          s počátkem tří světových náboženství
-          s pestrým zeměpisem
-          s přírodními zajímavostmi subtropického pásma
-          s biblickou historií
-          s možností rekreace pobytové i poznávací

Zobrazeno 770×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.